69. Arnout Visscher over oprechte aandacht, vitaliteit, leidinggeven en werken met beperkende overtuigingen.

In deze aflevering is Arnout Visscher te gast. Arnout is trainer, teamcoach en spreker. Hij ontwerpt en faciliteert team- en leiderschapstrajecten op maat voor snel groeiende organisaties.

Hoe werk je als team goed samen? Hoe geef je daar leiding aan? Wat is de bestaansreden van je organisatie ook alweer?

Arnout is er zo een waarbij je voelt dat hij het echt grondig snapt, met een schat aan ervaring en je ermee kan helpen.

In dit gesprek hebben we het over Arnout’s reis als leidinggevende, waar hij al jong inrolde en zijn fascinatie voor leiderschap en hoe je dat informeel en menselijk kan doen; over beperkende overtuigingen, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit van de ziel; en over zijn drang om te creëren en te spelen.

Arnout is heel oprecht en heeft iets ontwapenends over zich. Je voelt je meteen op je gemak. Nu zijn er ook veel overeenkomsten in onze reizen, maar het is die oprechtheid in het contact dat maakt dat ik me meteen verwant aan hem voel.

Ik vind het mooi hoe hij in het leven staat. Dat schoonheid zit in het kleine. En dat dat kleine - het contact met je naasten - goed en met aandacht doen, opschaalt naar het grote.

Dank Arnout, dit was mooi. En binnenkort dus meer, maar dat laat ik nu als teaser voor de luisteraar hangen.

Arnout Visscher

arnoutvisscher.nl

Inner Dialogue

 
 

Lessen

  1. Bij fysiotherapie leerde ik over de term medical shoppers, mensen die te weinig eigenaarschap namen in hun werk om beter te worden. In de wereld van trainingen en zelfhulp heb je ook zulke mensen en organisaties.

  2. Een anamnese doen als fysiotherapeut is net zoiets als een sales gesprek. Eindeloos doorvragen om de klant goed te begrijpen. Dat geeft de potentiële klant vertrouwen dat je snapt waarmee die geholpen moet worden.

  3. Ik was 24 toen ik mijn eerste afdeling ging aansturen. Het was een fascinerende puzzel hoe ik dat kon doen als one of the guys.

  4. Ik had de beperkende overtuiging dat ik als leider het niet niet mocht weten of ik mijn stress mocht laten doorschijnen.

  5. Ik maakte een soort omgekeerde groeicurve door. Hoe minder serieus ik mezelf nam, hoe fijner ik was om mee te werken.

  6. In veel bedrijven werd veelal traditioneel leidinggegeven en ik wilde laten zien dat het anders kan: menselijker en informeler.

  7. Het was vroeger óf een strak georganiseerd bedrijf óf een heel informeel clubje wat wat probeert. Nu staat dat niet meer los van elkaar. Het gaat erom dat er ruimte is voor mens zijn.

  8. Ik vond het gek dat uiterlijkheden zo belangrijk waren om serieus genomen te worden. Ik ging die grenzen opzoeken. Had dat ook nodig, om uiteindelijk een beetje in het midden uit te komen.

  9. Het werk van Tony Robbins verraste me positief. De Dickens proces-oefening hielp me in te zien dat sommige van mijn overtuigingen me echt niet dienden.

  10. “Ik word ergens alleen beter in als ik het ongemak aan ga.”

  11. Waarom moet je wachten tot je ziektebed om veranderingen in je leven door te voeren?

  12. “Je kunt beter een week tennisles nemen bij Andre Agassi dan anderhalf jaar bij een gemiddelde tennisleraar.”Ik leer het best met mensen die ik hoog heb zitten. Daarom ben ik ook op Frans Hagen afgestapt voor een onbetaalde stage.

  13. Thích Nhất Hạnh: “The best way to take care of the future is to take care of the present moment.”

  14. “Je bent in de basis genoeg en vanuit daar kun je ontdekken wat je wil met je leven.”

  15. “If you want to change the world, go home and love your family”

  16. Angst en machteloosheid triggeren ons stress-systeem als geen ander. Dus je kunt je afvragen welke groepen in de maatschappij zich bang en machteloos voelen en hoe die zich nu gedragen.

  17. Ik ben in mijn relatie meer realistisch geworden dat het in de kleine dingen zit. Ik wil het gewoon fijn hebben in het ‘mini’. Beschikbaar zijn, aandacht hebben, m’n dierbaren serieus te nemen.

  18. Schrijf je persconferentie waar je aankondigt te stoppen. Wat zou de wereld missen als jullie organisatie er niet meer zou zijn? Dat brengt je weer naar de kern waarom jullie ondernemen.

  19. Ik creëer in de zakelijke overeenkomsten die ik sluit veel speelruimte voor mezelf.

  20. Ik kom uit een warm en harmonieus gezin, daardoor heb ik echt moeten leren om wrijving op te zoeken in werk en samenwerking.

  21. Benader eens die een of twee mensen - waarvan je misschien denkt dat die veel te druk zijn of niet op je zitten te wachten - om toch het gesprek aan te knopen.

Links

Now Now Clock

🎙️ How’s Work? - Esther Perel

🎙️ Daily Stoic - Chip Conley on Finding Contentment and Embracing Our Achievements

Tony Robbins: The Dickens process

Derek Sivers - How to Start a Movement

📗 Man’s Search For Ultimate Meaning - Victor Frankl

📙 Semco-stijl - Ricardo Semler

📕 De zeven spirituele wetten van succes - Deepak Chopra

📘 De alchemist - Paulo Coelho

📗 Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus - Arnout Visscher en Frans Hagen