57. Marieke Hart van Thuisafgehaald over leren ruimte voor jezelf te maken, je teveel identificeren met je bedrijf en wat je doet als je lichaam opeens heel hard nee zegt.

In deze aflevering is Marieke Hart te gast. Marieke is oprichter van Thuisafgehaald (inmiddels Thuisgekookt). Sinds dat ze dat overgedragen heeft organiseert en begeleidt Marieke groepen impactgedreven ondernemers in peer-to-peer learning om het beste uit zichzelf en het bedrijf te halen.

In dit gesprek hebben we het over hun vliegende start en de enorme berg werk die er op haar afkwam; hoe ze heeft moeten leren ruimte voor zichzelf te maken en zich op een gezonde manier te verhouden met het succes van het bedrijf; hoe ze omging met dat ze opeens niks meer kon als gevolg van een oorontsteking en een beschadiging aan haar evenwichtsorgaan; en over opgroeien in een woongroep, zelfzorg en aandacht voor het hier en nu.

Wat een fijn gesprek dit! Natuurlijk omdat Marieke met Thuisafgehaald zoveel mooie contacten tussen mensen teweeg heeft gebracht en ze schitterend verteld over de raketlancering die die periode was. Maar ook omdat, en dat vind ik misschien nog wel belangrijker, ze zo open en helder verteld over haar persoonlijke groei in het ondernemerschap en het belang van goed voor jezelf zorgen. Dat is voor werkelijk élke ondernemer belangrijk!

Dank je wel Marieke, voor het voorbeeld dat je daarin zet en het werk dat je nu met en voor ondernemers doet!

Marieke Hart

Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald)

Luister hier ⬇️ of ga naar Spotify, Apple Podcasts or Overcast.

 
 

Lessen

  1. Op het opgroeien in een woongroep kijk ik dubbel terug. Het was geen stabiele en rustige omgeving, maar mijn ouders gingen echt voor hun (communistische) idealen en waarden voor een betere wereld.

  2. Als klein kind organiseerde ik aandacht op een positieve manier. Ik was lief tegen anderen en kreeg daarom ook liefde van de mensen in de woongroep.

  3. Mijn ouders zijn beiden heel goed met het begeleiden van groepen en communiceren wat ze over willen brengen. Ze zijn inhoudelijk gedreven, maar zonder een groot ego.

  4. Door actief te zijn bij studieverenigingen leerde ik om bijeenkomsten voor te zitten, met mensen om te gaan en goed te organiseren.

  5. “Vroeger wilde ik Kofi Anan worden.”

  6. Ik zocht tijdens mijn studietijd vakken op die me boeiden: conflict studies, internationale betrekkingen, Latijns-Amerika studies, ongelijkheid en solidariteit.

  7. “Als ik de wereld wil verbeteren dan moet er ook hier (in Nederland) wat veranderen.”

  8. “In het leven heb ik best vaak moeite met ruimte innemen voor mijzelf.”

  9. Het eerste idee voor Thuisafgehaald ontstond toen mijn man en ik van een buurvrouw in Lombok in Utrecht pompoensoep kregen. Je moet gewoon bij je buren aanbellen.

  10. Een week nadat de eerste versie van de website voor Thuisafgehaald af was, zaten we bij de Wereld Draait Door dankzij een ander idee wat mijn man had ingestuurd bij de npo.

  11. De eerste maanden stuurden we handmatige emails naar mensen die gebruikmaakten van Thuisafgehaaldom te vragen of mensen hun ervaring met anderen wilden delen. Mond-tot-mondreclame.

  12. In een individualistische samenleving is ook behoefte aan sociale interactie. Eten, koken en delen verbindt.

  13. Ik had op een gegeven moment twee banen + twee dochters. Dat was niet houdbaar en hier had ik eerder moeten ingrijpen.

  14. “Alles wat ik deed, deed ik voor het eerst.” Niemand is gelijk goed in het werk wat ze doen. Ik ook niet. Dat vond ik pittig aan de beginperiode.

  15. Cognitieve gedragstherapie hielp mij binnen een paar sessies al om minder druk te ervaren.

  16. Ik heb leren af te bakenen door de hoeveelheid keuzes en mogelijkheden die op me afkwamen met het succes van Thuisafgehaald.

  17. Ik voelde me enorm verantwoordelijk, omdat ik me als persoon zo had verbonden met Thuisafgehaald.

  18. Je kunt op heel veel verschillende manieren ondernemen en de rol van ondernemer te definiëren.

  19. We stelden altijd voorop dat Thuisafgehaald een community van mensen is en dat het platform hiervoor een website was. Niet andersom. “Go meet the people.”

  20. Ik bouw nu een pauzeregime in mijn dag. Bijvoorbeeld: Voor en na een afspraak neem ik ruimte voor mijn gedachten en om bij te komen.

  21. Mijn perfectionisme van ‘alles moet goed’, is niet altijd effectief. Er zijn meerdere wegen naar Rome.

  22. Ik voel me heel fijn als ik mijn aandacht in het hier en nu kan hebben: In de natuur zijn, wandelen, mediteren of op stilte retraite.

  23. Ik raak geïnspireerd door iedereen die zich op een ondernemende en initiatiefrijke manier inzet voor een betere wereld.

  24. Ik realiseer me dat ik in een bubbel zit. Ik omring me door mensen en clubs die bezig zijn met een betere wereld. Zij helpen me optimistisch en positief te blijven in deze ingewikkelde wereld.

Links

Café Flater

Fons van der Velden

Jan Thij Bakker

Refugee Team

Boek: De valstrik van geluk - Russ Harris