76. Martijn ten Kate van The Bin over het kickstarten van circulaire ketens, afval als goud, en evoluerende bedrijfsmodellen.
In deze aflevering is Martijn ten Kate te gast. Martijn is oprichter van The Bin. Met The Bin zetten ze circulaire ketens op. Waar eerst individuele spelers lineair produceerden van grondstof tot afval, begeleiden of managen zij het proces zodat er een circulaire keten gaat draaien.
Essay: Klimaatontwrichting door uitstoot broeikasgassen - Hoe zit het nu precies?
Luister nu naar die tergend lange essays van me! Ik schrijf zo kort als ik kan, maar het blijft een hoop.
Het tweede stuk gaat over Klimaatontwrichting.
Een belangrijk thema, natuurlijk. Maar ik wilde de groottes en de onderlinge verhoudingen van de belangrijkste drijvende krachten ervan eens écht goed op een rij te hebben.
Allereerst zet ik de werking van het broeikaseffect de verschillende veroorzakers ervan uiteen.
Bijvoorbeeld hoeveel meer CO₂ zit er nu in de atmosfeer vergeleken met vroeger? En, zien we er al opwarming van? Waarom is klimaatontwrichting een probleem. En, hoe snel we nu precies actie moeten ondernemen?
Het is een lange. Maar het waard om het goed te snappen.
Essay: Energieblindheid - Waarom de overstap naar hernieuwbare bronnen niet zo makkelijk is als die lijkt.
Luister nu naar die tergend lange essays van me! Ik schrijf zo kort als ik kan, maar het blijft een hoop.
Dit eerste essay gaat over de meest fundamentele vorm van duurzaamheid. Namelijk dat iets niet voort kan gaan als de bron opraakt. In dit geval onze bron van energie.
In dit artikel zet ik uiteen hoe onze maatschappij gebouwd is op een energiesurplus, hoe we dat onderwaarderen, en dat we moeten overstappen.
75. Suzanne van Straaten van Sprinklr over biodiversiteit, steward-ownership, voor de troepen uitlopen en telkens blijven denken dat je er bijna bent.
In deze aflevering - nummer 75 alweer - is Suzanne van Straaten te gast, oprichter van Sprinklr Planten. Sprinklr heeft de missie om biodiversiteit te versterken en doet dat door de biologische teelt en gifvrij tuinieren te bevorderen.
74. Brad Vanstone van Willicroft over van experimenteren in de keuken tot in de supermarkt liggen, Mother Nature als CEO, en acceptatie van het doel nét niet halen.
In deze aflevering is Brad Vanstone te gast. Brad is de co-founder van Willicroft, het plantaardige kaasmerk dat hij 6 jaar geleden startte door te experimenteren in z’n eigen keuken, eerst op basis van noten, later door bonen en peulvruchten. Die sexy verpakkingen van een klein nieuw merk dat opeens in de supermarkten lag.
73. Lisa Hu van Stichting Terra Nova over burgerschap, spelontwerp, doorzettingsvermogen, van spel naar stichting en taart.
In deze aflevering is Lisa Hu te gast. Lisa is de ontwikkelaar van Terra Nova, een spel waarin je met medespelers een minimaatschappij vormt. In dit gesprek hebben we het hoe ze het spel heeft ontwikkeld zodat de spelers ervaren dat "wij het nu voor het zeggen hebben". We bespreken Lisa's doorzettingsvermogen vs koppigheid bij het ontwikkelen van het spel en het opzetten van een gezonde stichting met een team. Ook hebben we het over haar ideale rol, kwaliteiten en valkuilen – en ja, ook over taart.
72. Nadine Maarhuis (We Are The ReGeneration), schrijver De Groene Actiegids over groene actie als verrijking, imperfectie toestaan, onze natuur weer omarmen, schelpen en schrijven.
In deze aflevering is Nadine Maarhuis te gast. Nadine is socioloog, journalist en intussen drievoudig auteur. Ze was hoofdredacteur bij MaatschapWij, en sinds enkele jaren de hoofdredacteur van We Are The ReGeneration. September dit jaar verscheen haar boek De Groene Actiegids. Ik was bij haar boekpresentatie, het weekend erna verslond ik het boek, alvorens haar te interviewen.
71. Tijmen Rümke van Studio George over mijn liefde voor nerds, nieuwsgierigheid, moraal, tot m’n recht komen en een stoffig vakantiehuisje.
In deze aflevering ben ik zelf te gast. Arnout Visscher (peer #69) nodigde me uit voor een experiment. Een uitnodiging om de rollen eens om te draaien. En ik heb het geweten. Dat leek makkelijker dan gedacht. We hebben het over onbegrepen passies, nieuwsgierigheid, het starten van een bedrijf, discipline en hoe het rond de keukentafel ging vroeger en nu.