De opkomst van Clubhouse versus podcasts

The Podcast Garden hoste vorige week een Clubhousebabbel met verschillende podcastexperts over Clubhouse, de relatie tot podcasts en radio. Super leuk. En ik had na afloop nog wat gedachten. 14 stuks maar liefst.


  1. FOMO-galore

    Je mist het als je niet in tuned. En je kunt het niet uitzetten, want dan zul je het nooit meer horen. Dat is wel een trekker en een vasthouder!

  2. Live is spannender produceren

    Wat is gezegd is gezegd, er valt niks te editen. Domme vraag? Dom antwoord? Je hebt het gezegd. Kan dus spannend zijn. Ook voor een gast. Een openhartig gesprek wordt daardoor misschien lastiger.

  3. Spanningsboog

    Audio staat toe een lagere spanningsboog te hebben dan bij video, omdat het altijd een medium is waarbij je als luisteraar ook iets anders doet. Weer lagere drempel om te produceren.

  4. Simplicity

    De app is super laagdrempelig om mee uit te zenden (net als Tiktok vs Youtube). Daarnaast verdwijnt het (nu nog) meteen uit de ether. Daarmee is het ook veiliger (Elon Musk was er laatst en de techies waren helemaal enthousiast dat alle journalisten eruit geknikkerd waren).

  5. Het later terugluisteren

    Ruben en vrienden zeiden dat het een must is om ze later terug te luisteren, maar daarmee neem je wel de FOMO weg! Dus ik twijfel of ze dat gaan of zouden moeten gaan invoeren. En wanneer ze dat wel doen, wat dat doet met het aantal live luisteraars? Als het een keuze van de zender is, wat zegt het dan als je wel voor de verdwijnende variant kiest?

  6. Audiokwaliteit

    Audiokwaliteit gesprek was verrassend goed! Kan zoom nog wat van leren.

  7. Use cases

    De invloed van Clubhouse gaat afhangen van welke use case past bij het platform. Podcasts en Clubhouse kunnen andere dingen en zullen in andere dingen gaan uitblinken. Net als dat ze zeggen dat kabeltelevisie alleen nog goed is voor breaking nieuws/actualiteit en sport, omdat die werken bij de gratie van live. Of radio voor de ochtendshow met courante info. Al het andere is beter on demand. Intieme interviews die veiliger (dus beter) zijn als er een edit overheen kan, verhalen, echte shows en journalistiek).

  8. Live of niet?

    Dit effect kan vergroten als het publiek en masse meeverhuist van podcaststreams naar live. Ik vrees dan voor live content die beter was als die niet live zou zijn geweest.

  9. Hoeveelheid aanbod

    Nu is er nog niet veel te kiezen. Het is dus nog maar soms een clubhousemoment, voor de rest is het nog een podcastmoment.

  10. Plannen

    Sowieso qua moment, mijn audio-luistermomenten zijn gebonden aan m'n fiets/ren/opruim-tijden (omdat dat het enige is wanneer ik m'n aandacht erbij kan houden). Dat rijmt niet echt met het live-schema van de producer.

  11. Gebruiksvriendelijkheid

    En als iedereen hardloopt/auto rijdt bij het luisteren, hoe kan ie dan de app bedienen en lekker meepraten?

  12. Interactie en reactie

    De mogelijke interactie met luisteraars is een groot voordeel voor makers! Ik merk als podcastmaker nu relatief weinig van luisteraars. Dus dat zou heel mooi zijn (en spannender, want dan kun je dus opeens niemand hebben haha). Lijkt me heel leuk om een na-gesprek te hebben met luisteraars, of vragen in te kunnen laten komen.

  13. Stoorzenders

    Live, je kunt later inkomen. Hosts hebben dan vaak de neiging om weer te moeten zeggen wat de show is en waar ze het over hebben. Dat lijkt me als maker heel irritant (en het interview verstoren als ik dat zou doen). En eigenlijk vind ik dat ook overbodig. In meetings gebeurt dit ook te vaak. Dat degene die te laat komt iedereen nog dubbel stoort doordat de gespreksleider alles stillegt om die up to speed te krijgen.

  14. Het onderwerp van de room

    Fijn als aan de buitenkant van de room te zien is wat het topic is en waar in de flow van het gesprek ze zitten. Misschien iets met een agenda die er is, of als het minder gestructureerd is dan een live transcribe dat er met wat AI main topics van nu in ontdekt.